Ceny energii na 2023 rok. Ile będzie kosztował prąd w przyszłym roku?

17 listopada, 2022

W piątek 21.10.2022 została przyjęta ustawa określająca środki nadzwyczajne w celu ograniczenia wzrostu cen energii elektrycznej. Ustawa reguluje również wsparcie przewidziane dla odbiorców należących do określonych grup taryfowych.

Zgodnie z regulacjami zawartymi w ustawie, maksymalna wysokość ceny jednej megawatogodziny energii na 2023 rok wynosi 693,00 złotych dla gospodarstwa domowego. Pozostali uprawnieni odbiorcy energii zapłacą maksymalnie 785,00 złotych za jedną MWh.

Przedstawiciele Ministerstwa Klimatu i Środowiska podkreślają, że dzięki przyjętej ustawie, rachunki za energię elektryczną zużytą w 2023 roku nie obciążą w dużym stopniu budżetu domowego polskich rodzin oraz samodzielnie mieszkających emerytów. Szacunkowo, jednoosobowe gospodarstwo domowe emeryta zużywa rocznie nie więcej niż 1,1 MWh, zatem roczny rachunek za energię nie przekroczy 780,00 złotych

Według maksymalnych cen energii elektrycznej rozliczane będą nie tylko gospodarstwa domowe. Zakres odbiorców zawarty w ustawie obejmuje także szereg podmiotów użyteczności publicznej, tj. placówek oświatowych, szpitali, przychodni, ośrodków pomocy, czy kościołów. W ten sam sposób rozliczane będą samorządy oraz podmioty gospodarcze należące do sektora małych i średnich przedsiębiorstw.

Legislatura pozostaje niejasna w przypadku wytwórców energii elektrycznej z OZE. Niestety ustawa nie określa maksymalnej ceny energii dla wytwórców, a jedynie informację, że takowe zostaną wprowadzone.