Start budowy największej farmy fotowoltaicznej w Polsce

25 listopada, 2022

W miejscowości Mysłowice powstaje farma fotowoltaiczna, której moc będzie wynosiła 100 megawatów. Rozpoczęto już montowanie modułów fotowoltaicznych, a energia ma być produkowana już od przyszłego roku.

Budowę elektrowni słonecznej podzielono na dwa etapy. Zakłada się, że po ukończeniu pierwszego etapu eksploatowane będzie 37 megawatów mocy, a kolejne 60 megawatów zostanie wybudowane w drugim etapie realizacji. Lokalizacja farmy odpowiada najnowszym trendom europejskim, z uwagi na fakt, że terenem farmy jest zrekultywowane składowisko pozostałości paleniskowych.

Jeśli chodzi o łączną powierzchnię elektrowni, projekt zakłada zagospodarowanie 16 hektarów terenu. Opisywana inwestycja będzie miała pozytywny wpływ na środowisko. Zakłada się, że emisje dwutlenku węgla zostaną zredukowane nawet o 30 000 ton.

Szacuje się, że panele fotowoltaiczne zostaną zamontowane na 4266 konstrukcjach stalowych, tzw. stołach fotowoltaicznych. Zakontraktowana została 450-watowa moc modułów słonecznych, a ich szacowana liczba wynosi około 82 500 sztuk.

Inwestycja zakwalifikowana została do dofinansowania w ramach programu Infrastruktura i Środowisko. Roczna produkcja energii szacowana jest na 39 000 megawatogodzin. Taką ilością energii może być zasilone nawet 16 000 domów i mieszkań. Energia wyprodukowana na farmie będzie w stanie zaspokoić potrzeby miasta liczącego 50 000 mieszkańców.